Kedves Bloglvasók!

Mivel közeleg a felsőoktatási intézmények valamelyikébe való jelentkezés ideje, úgy döntöttem, hogy blogom rendszeres olvasóit megörvendeztetem azzal, hogy összegyűjtöm, melyik egyetemen-főiskolán mi várhat rájuk. Nagy körültekintéssel láttam a munkának, és több ismerősömet meginterjúvoltam, sőt még Poszátát is bevontam a feladatokba. (Aki 4,4-re teljesítette első félévét, úgy gondolom, ez is valami!) Tehát:

Bölcsészettudományokról általában az mondható el, hogy a BTK-sok egész nap a kávézóban ülnek, és világmegváltó gondolatokat osztanak meg egymással egy csésze kávé mellett. Jellemző továbbá, hogy a bölcsészek tarisznyával járnak, és alter zenéket hallgatnak. Külön figyelmet érdemel a magyar szak, akiknek hallgatói az alábbi együttérző szavakkal találkoznak gyakran:

-- Fú, hát nektek biztos nagyon sokat kell olvasni!

Illetve:

-- Annyira jó nektek, magyar szakosoknak! Egy csomó izgalmas regényt olvastok, és megbeszélitek, ki mit gondol róluk!

Érdemes pár szót ejteni a történelem szakról is. Gondolja meg kétszer is az ember fia, hogy oda akar-e menni, mivel gyakran hallani:

-- Fú, hát nektek akkor biztos sok évszámot kell bemagolni!

Természetesen, akit az öltözködés vagy az étkeztetés érdekel, az menjen kulturális antropológia szakra, kommunikációra vagy esztétikára, mivel ezekről az az általános vélemény, hogy (idézet következik egy VIK-es ismerőstől):

-- Büfészak. Ruhatár szak.

Nyergeljünk tovább egy másik bölcsészettudományra, amelyet azonban más egyetemeken oktatnak. Ez pedig a jog! Az alábbi véleményeket sikerült kisajtolnom ismerőseimből (illetve ismerősnőimből):

A római jog szigorlat piszkosul nehéz.
Ott nagyon sokat kell tanulni.
A joghoz csak segg kell.
Szó szerint kell megtanulni a könyveket.


Következzék az orvosi! Általános vélekedés:

Nagyon kell vágni a latint! Ehhez még hozzá jön, hogy az orvosisok nagyon szívesen idézgetnek kiragadott szemelvényeket a tankönyveikből ezzel demonstrálandó, hogy irgalmatlan nehéz, amivel kínlódnak nap, nap után. Ha valaki orvosira megy, feltétlenül fejlessze ezt a másoló képességét, mivel ez az orvosis lét feltétlen velejárója. Következésképp már most gyakorolja a tükör előtt, hogy ő egy felsőbbrendű ember. Illetve barátkozzék meg a gondolattal, hogy igen sokan fogják majd kérdezni tőle régi barátai közül:

-- Ti tényleg boncoltok már az első órán?

Érdemesnek tartom beszámolni a közgazdászképzésről, ahová csak bejutni nehéz, elvégezni azonban már piskóta.

A műszaki képzésről csak annyit, hogy általános a felfogás, hogy igazi jó, piacképes diplomát ad, hogy nagyon nehéz, mivel itt egzakt dolgok vannak, és nem lehet mellébeszélni. Építészmérnökök sokat fognak rajzolni, vonalzó nélkül -- álmukból felébredve is tudniok kell mindent. A villanykaron penig igen jó a közösségi élet, ezt demonstrálja az évente megrendezésre kerülő Schönherz Qpa!!!4

A felvételizők figyelmébe ajánlom, hogy a legtöbb magyar felsőoktatási intézmény igen kemény hely, mivel a legtöbb helyen van olyan tanár, aki úgy osztályoz, hogy az indexeket/vizsgapapírokat feldobja, és amelyek az asztalra estek, nos, azok tulajdonosai átmentek, míg a földön landolóké jöhetnek legközelebb. De ne higgye senki, hogy csak írásban szigorúak! Á, ez félreértés. Szinte mindegyik helyen van egy olyan tanár, aki végignéz a vizsgázókon, és lát egy frakkos, egy citromsárga öltönyös fiút vagy egy miniszoknyás lányt, elégtelennel zavarja őket haza ezen szavak kíséretében:

-- A pingvin, a bohóc és a kurva haza, a többiek jöhetnek vizsgázni!

Remélem, sok hasznos információt oszthattam meg veletek, kedves olvasóim. Elnézést a rendhagyó posztért, hamarosan folytatom azzal, miként bántam el Nusikával, aki szörnyű helyzetbe hozott minket.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

5 komment

Címkék: egyeb

A bejegyzés trackback címe:

https://kosbor.blog.hu/api/trackback/id/tr501708597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.01.29. 20:31:43

Ritka jó összefoglaló a hazai felsőoktatásról, a felvi.hu-ra fel kellene rakatni. Egyedül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet hiányolom.

Celtic 2010.01.30. 01:57:35

Draga Gyula!
Nem tudom, kivel irattad a posztot, de atsut rajta a "neger" keze nyoma, hogy a "ctrl-c, ctrl-v" nyomokat ne is emlitsem :(

Nem voltam huseges olvasod (ezzel szemben foltetlen tisztelod), szoval nem tudom azt mondani, hogy "ez most nem a regi, ezt nem kellett volna", de igy erzek.

Es ha a csak a valsag tette vo'n ezt, akkor remeljuk, hogy hamarost (izibe) vege szakad az egesznek es ujra regi feneyeben tundokol ifj. Farkas Gyula dig. diar.

beyo 2010.01.30. 11:44:55

Azért kimaradt a teljes társadalom tudományi képzés (itt jegyzem meg a kultúr antro nem bölcsész szak, hanem társadalom tudomány, és pont ott nem mondható el, hogy brutális lenne a túlképzés) kimaradtak az informatika is... A bölcsész szakoknál meg "szabad bölcsészet"... pedig az az igaz :D.

pont az szfe-ről kár beszélni, mert a legtöbb szakon csak 3 évente indul képzés és akkor is 5-8 embert vesznek csak fel, ennél kevesebből már bőven nem éri meg elindítani, ráadásul a képzés színvonala is elég jó. Az évente induló színészeknél van erős túlképzés, de a színvonallal általában ott sincs baj, meg a TV szak indul még évente...
esetleg a MOME-n (iparművészeti) vagy a Képzőn lehetne beszéni túlképzésről, de az osztályok itt is elég alacsonylétszámúak.
De várok véleményeket a TáTK szakokról továbbra is, lévén, hogy oda járok...

clark.kent 2010.01.31. 01:06:29

Orvostanhallgató vagyok. A latint nem kell vágni, mint nyelvet, csak tudni kell a dolgok nevét; azt, hogy a másolóképességet hogy érted, nem igazán értem, de a felsőbbrendűség és az istenkomplexus már jól megy.

Ps: az első órán csontokkal játszunk, a másodiktól boncolunk.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.02.20. 15:00:10

modorosság felsőfokon! van olyan, aki még nem hallotta ezeket a legendákat a feldobott indexekről meg a kurva-bohóc-pincér beszólásról? Már a nagyfaterom idejében is modoros, elcsépelt, szakállas vicc volt!
süti beállítások módosítása