Kedves Blogolvasók! 


 

A nagy sikerre való tekintettel, gondoltam, leírok még egy nagyon mókás történetet. Ez mondjuk nem velünk esett meg, csak egyik jó barátom mesélte. Van ugyebár az Euler--Fermat-tétel, ami a kis Fermat-tétel általánosítása. Ha n>1 természetes szám, a hozzá relatív prím természetes szám, akkor aφ(n)≡1 mod n, ahol φ(n) az Euler-féle φ függvény. Na mármost az egyik osztálytársam a természetes szám helyett az egyik felelésnél kvaterniót mondott, persze csak hogy fitogtassa jólértesültségét. Ám a kvaternió négy valós számmal meghatározott, négyegységes mennyiség, tehát nagyon specifikus, jelen szituációnkra nem is áll.

Így jár az, aki feltűnési viszketegségben szenved. Slusszpoénja a dolognak, hogy a tanárnő még meg is dicsérte, hogy ilyeneket tud, persze én, mikor értesültem a dologról, azonnal jeleztem a tévedést.


Üdvözlettel:

ifj. Farkas Gyula

1 komment

Címkék: matekora

A bejegyzés trackback címe:

https://kosbor.blog.hu/api/trackback/id/tr72892783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razi 2007.05.23. 22:47:06

te nagyon ügyes vagy, fiacskám.
süti beállítások módosítása