Gunda, Szonya gazdájaNyájas Blogolvasóim!

Bizonyára Ti is vágytok valami üdítőre, valami igazán nevettetőre a sok izgalom közepette. Nos, én Utas üdítővel nem szolgálhatok éppen, de vicces történettel annál inkább. A dolog onnan jutott eszembe, hogy ma délután átjött hozzám egy csoporttársam -- bizonyos Gunda, de a családnevét nem tudom, ne haragudjatok meg érte --, aki Galois-t jött el kölcsönkérni tőlem. Valószínűleg csodálkoztok, hogy minek neki Galois. Elmondom hát: tudniillik van neki egy bizonyos Szonya nevű hörcsöglánya (minő véletlen, ő is matematikusról nevezte el, Kovalevszkaja asszony volt a védőszent). Gunda pediglen elhatározta, hogy szaporítani akarja Szonyája csodálatos génjeit. És mivel tudvalevő, hogy Galois igen művelt (62-es az IQ-ja, ami emberekre átszámolva majdnem 300), keresve sem találhatott volna jobb egyedet a következő tudós hörcsögnemzedék Ádámjául. Délután felugrott hozzám, hogy egy kis ketrecben hazavigye hörcsögöm, de természetesen nem hajtotta a tatár(bifsztek), így volt ideje elfogyasztani velem egy kanna teát. Kedélyesen elbeszélgettünk, évfolyamtársak lévén természetesen főleg fizikáról, matematikáról. Bár igen izgalmas volt a társalgás, úgy láttam, egy fizikaórán esett vicces történet még jobban fűszerezné. De még véletlenül sem akartam kockafejnek látszani, ezért inkább egy biológiaórán esett történettel sziporkáztam.

-- Hohó! Tudok ám valami nagyon vicceset, amelynek hallatán a hasadat fogod fogni -- vezettem elő. Azt a történetet mondtam el, amit most Véletek is megosztok, kedves olvasóim!

Történt egyszer még boldogult gymnasiumi éveim alatt, hogy Gál Martin barátomnak (akit a leöweys ifjúság csak Gól Martin néven emleget footballimádata miatt) egzaminálnia kellett biológiából. Sajnos Martin barátunk a felelés előtti délutánt a bőr rúgásával töltötte, semmint hogy figyelmet szentelt volna a biológia szépségeinek. Nagy kelletlenül kelt ki a padból (először úgy tett, mintha nem is hallotta volna), és kicsoszogott a táblához. A tanci megkérdezte:

-- Martin, elmondanád nekünk, mit tudsz a véráramról?

Martin csak mekegett-makogott, de aztán felrémlett neki az előző anyag, ti. Volta munkássága a bőr és az izmok elektromosságáról, így hát kivágta a rezet (Cu):

-- Véráram az a vérben lévő elektromosság!

A tanci nagy szemeket meresztett, majd gyanúsan a zsebkendőjébe temette arcát. Az osztály azonban nem volt ily diszkrét: jobbra-balra dőltek a padban a teli torokból nevető nebulók az elhangzott ökörséget realizálván. Martin nem értette, hogy mi a derültség forrása, s csak bután (CH3CH2CH2CH3) bámult maga elé.

Vicces, nem?
Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://kosbor.blog.hu/api/trackback/id/tr18917989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tavimajom 2009.02.20. 21:29:58

Kedves Gyula!
Figyelmeztetni szeretnélek, hogy elkövettél egy apróbb, ám annál kacagtatóbb figyelmetlenséget. Gondolom, ha elmondom, te is homlokodra csapsz majd, de később majd felveheted kacagtató történeteid tárába.

Azt írod, Galois igen művelt hörcsög volt, nyugodjon békében. Majd a szövegkörnyezetből kitűnik, a műveltség mércéjét az IQ-val állapítottad meg. Ez azonban alapvető tévedés.

T. Majom,
a prágai Károly Egyetem ötödéves hallgatója hallgatója részecske- és atomfizika szakon

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.02.21. 12:03:40

Kedves blogkommentelő Tavimajom!

Szó sincs tévedésről. Tudtommal a műveltség és az intelligenciahányados korrelálnak egymással, így minden, amit leírtam, tökéletesen klappol.
Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója etc.

Tavimajom 2009.02.23. 15:03:51

@ifj. Farkas Gyula: Kedves Gyula!
Igen, a korreláció ténye fennáll, azonban a műveltség tanulás útján szerzett tudás, míg az intelligencia öröklődő.

A kettő között féloldalas korreláció van: aki művelt, az nem feltétlenül intelligens is, de aki intelligens, könnyebben tehet szert nagy műveltségre, hiszen nyitottabb, érdeklődőbb, jobb felfogóképességgel van megáldva.

Ettől függetlenül azonban gyakori,hogy valaki intelligens, de nem művelt. Ennélfogva az IQ nem lehet a műveltség mércéje.

Üdvözlettel

T. Majom,
a prágai Károly Egyetem ötödéves hallgatója hallgatója részecske- és atomfizika szakon
süti beállítások módosítása