Igen kedves Blogomat Olvasók!

Köszöntök mindenkit ebben az új évben, remélem, idén is blogom hűséges olvasói maradtok.

A szilveszterem nem várt fordulatokat hozott. Kezdődött azzal, hogy a zsaroló valamilyen ügyes informatikai trükk révén a http://igazmondo.blog.hu-t állította be kezdőlapomként, így minden reggel, amikor felrándultam a Világhálóra, wmiki agymenései fogadtak. De ez még nem volt elég! Képes volt a nevemben mindenféle ostoba tantárgyat felvenni (úgymint: olasz műszaki nyelv, Sajtoló hegesztések, Hidraulika pneumatika) a Neptunon keresztül. Ez meglepett, mivel a Neptun igen bonyolult, és mindebből arra következtetek, hogy nagykoponya bűnöző elmével állok szemben.

Elég sok időmet vette el, amíg lejelentkeztem ezekről a botorságokról, és időközben volt időm elgondolkodni a Műszaki Egyetem és a magyar mérnök-tömegtermelés színvonaláról. Ezt fogom itt most megosztani veletek, Nyájas Olvasók!

Nos, meg kell hogy mondjam -- bár szeréntem eddig is sejtettétek --, hogy nem tartom valami sokra ezt az intézményt. Katasztrofális a jövő mérnöknemzedéke! A felhígult hallgatóanyag zömével újgazdag szülők elkényeztetett csemetéi, akik csak a papír miatt jöttek ide. És meg is kapják: a zh-kra nulla tanulással lehet ötöst kapni. Így nem is csoda, hogy a leendő mérnökpalánták inkább a közeli kávézókban ücsörögnek flanelingben és farmerben, hogy az Élet nagy kérdéseiről (különös tekintettek a fluxuskondenzátorokra) cseverésszenek, vagy érdekes könyveket lapozgassanak.

Hiába rugdossák át őket a tanárok, hiába kapnak ajándékba egy diplomát, ezzel ugyan nem érnek semmit. Mert leendő munkahelyükön az első megbízásuk ez lesz:

-- Egy Bic Mac menüt kérek!

Na, és a tantervi háló! Hát komolyan mondom, az még egy rossz viccnek is rossz. Ilyen "kamutárgyak" szerepelnek, mint "Pályaintegrál módszere a térelméletben" vagy "Egydimenziós elektronrendszerek fizikája". Jól tudom, hogy a régi időben ezt a szakmunkásképzőkben is számon kérték, de azóta sajnos beütött a tömegképzés, a színvonal pedig mélyrepülésbe kezdett! Azt hiszem, itt megy leginkább a diplomagyártás, mert ezeket a tárgyakat még egy idióta is be tudja kettesre magolni, ha meg nem, átengedik. Viszont Kantot meg az emberi erőforrásokat már nem. Valamit kezdeni kéne már a mérnöki karokkal, mert egyszerűen adófizetői pénzkidobás, ami itt megy.

Amerikában van ennek a mérnökképzésnek egy rendes neve, csak itt a polkorrektség miatt ritkán használandó, én még is leírom: feleségképző. Itt képzik a feleségnek valót a művelt értelmiség számára.

Hawaii az egész év, elmegyek vizsgázni, rizsázok egy sort, és megterem az ötös! Oda csak agyatlan zombik járnak nagyrészt. Egy büfészak... ez a nagy igazság! Örülök, hogy nemsokára végzek, és legalább lesz egy papírom. Mert ez csak egy papír, semmi más, egy szükséges rossz! Keserű konklúzió: mérnöknek csak az megy, aki naplopó akar lenni egész életében. Különösen igaz szerintem a BME-re!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

13 komment

Címkék: egyeb

A bejegyzés trackback címe:

https://kosbor.blog.hu/api/trackback/id/tr201638148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EvilHedgehog 2010.01.01. 22:37:53

Jézusom...látom a blogot is feltörték...?!!?! Skandallum!

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.02. 10:15:24

Kedves kommentelő @EvilHedgehog: !

Régóta érlelődött már bennem ez a vélemény, csak a zsaroló okozta feszültségek hozták ki. Elnézést, ha olyankor durván fogalmaztam, de egyszerűen elragadott a hév...
A blogomat amúgy nehezebb feltörni, mint a Pentagont, mivel nagyon fifikás a jelszó!
Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.01.02. 20:09:20

Meglepett ez a nyers, már-már állatias indulat, ami süt kedvenc fizikushallgatónk írásáról. Ugyanakkor az olasz nagyon szép nyelv, nem tudom miért kellett leadni... :)

DwightMcCarthy 2010.01.02. 21:10:09

lol...ez most komoly vagy vicc?

Mitya Ivanov 2010.01.04. 10:20:42

@justflash: ez lol, bármit is jelentsen ez

DwightMcCarthy 2010.01.04. 22:33:37

@Mitya Ivanov: végülis jah..ha komoly akkor epic lol , ha meg nem komoly akkor meg lol mekkora shit

hoel 2010.01.05. 16:40:24

Vallomás következik: imádom a Gyula humorát. Viszont kérdésem: hányadéves is vagy most jelenleg, kedves gyula? Neme szakdogát kéne már irnod?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.01.05. 23:35:15

Kedves Gyula!

Engedd meg, hogy itt fejezzem ki nagyrabecsülésemet, mert a Modoroson olvasom a Farmermellényről, hogy "Gyula tavalyi elsöprő győzelme után nagyvonalúan lemondott az új tehetségek javára, ezúton is jó pihenést kívánunk neki!". Igazi karakán hozzáállás!

Egyúttal kérem, hogy a blogod feltörésével kapcsolatban a nyomozást terjeszd ki a Farmermellényes jelöltekre, mert van egy olyan pletyka a legsúlyosabb alvilágban, hogy ott kell keresni a tettest.

További sok sikert,
A Levéltáros

GolyvássyAurélTeodóz 2010.01.06. 18:45:40

Kedves Gyula!

Régóta követem figyelemmel diáriumodat, amely rengeteg kacagással és érdekfeszítő történettel színezte meg amúgy sem szürke hétköznapjaimat, de mostanra érett meg bennem a szólhatnék, amelyet eme cikkely indukált.

Jó magam is az említett felsőoktatási intézmény egyik "sláger" szakán koptatom a padot, így valamelyest rálátásom van az intézmény működésére. Nagyrészt mindenben igazat kell adjak neked, de olyan ferdítéseket véltem felfedezni irományodban, amelyekhez képest egy elliptikus görbe jó közelítéssel karakterisztikus egyenesnek tekinthető.

Saját bőrömön tapasztalom, hogy bizonyos tantárgyakat még a legkiválóbb nebulóknak is csak emberfeletti erőfeszítésekkel sikerül teljesíteni, szekundával. A tömegképzés effektust az egyetemi tanárok is felismerték és ehhez igazították a számonkéréseket, amelyek szerintem még így sem "piskóták", érdemes összehasonlítani, hogy hányan kezdték el a BsC képzést és hányan jutottak el az MsC-ig.

Azzal sem értek egyet, hogy itt működne legnagyobb hatásfokkal a diplomagyártás, ugyanis a jelenség az egész magyar felsőoktatásra igaz, kifejezetten a humán -és gazdasági karokon. Órákat tudnék regélni Desvedényi Margó Adél - egykori osztálytársném - kalandjairól, aki a Zsigmond Király Főiskola - Humán erőforrás menedzser szakát járta ki cum laude minősítéssel és akit az oskolatársai csak röviden a puskázás emeritus professzorának becéztek.

Végezetül érdemes számot vetned arról, kedves Druszám, hogy te milyen rezultával intesz majd búcsút hőn szeretett intézményünknek: vajon volt-e időd a botanika és kvantum fizika bugyraiban való kutakodás során arra, hogy egyetemi kötelezettségeidnek is kiválóan megfelelj. Bár ezek felől kétségeim csekélyek érdemes lehet erről elgondolkodnod a fundamentális lemma bizonyításának formai helyesség ellenőrzése és a dionea muscipula anyagcseréjének kemospektrális vizsgálata között.

Maradok tisztelettel: ifj. Golyvássy Aurél Teodóz

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.07. 00:43:47

@GolyvássyAurélTeodóz: Kedves Aurél!

Új posztomban, azt hiszem, kielégítő választ adtam (ha mégsem, írj csak bátran). Ellenben maradt még egy kérdés a tarsolyomban, ez kifejezetten személyes jellegű: miért szólítasz engem druszádnak, mikor a Te keresztneveid Aurél, illetve Teodóz, jómagam penig Gyula vagyok?

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

Szaba77 2010.01.07. 23:38:26

Hmm, hát érdekes, én pont a bölcsészkarokkal kapcsolatban érzek hasonlóképpen....
Egy jó mérnök mindig meg tud élni, a bölcsész meg mehet a gondolatmegmunkáló művekbe dolgozni.

Légy résen! 2010.01.08. 22:23:30

jaj, vegyétek már észre, hogy ez egy paródia. egyszerűen kicserélte a közhelyekben a bölcsész szót és behelyettesítette mérnökkel. ti meg még komolyan veszitek. gigalol XD

amúgy Gyula rulez!

GolyvássyAurélTeodóz 2010.01.08. 23:04:53

@ifj. Farkas Gyula: Kedves Gyula!

Bérmáláskor a Gyula nevet választottam, így valójában becses nevem ifj. Golyvássy Aurél Teodóz Gyula lenne, de mivel valódi nevem hosszúsága miatt sok konfliktusban és megaláztatásban részesültem, így bátorkodtam rövidíteni azt, ezért a bocsánatodat szeretném kérni.

Maradok tisztelettel: ifj. Golyvássy Aurél Teodóz Gyula
süti beállítások módosítása